středa 21. dubna 2010

Zobrazení 30-bit barevné hloubky RGB na monitoru

Novým trendem v oblasti počítačové grafiky se stává zobrazování 10-bit barevné hloubky na kanál RGB, což nám přináší obrovský nárůst v množství zobrazených barev na monitoru. Ze stávajících 8-bit/kanál RGB, což je dohromady v přepočtu 16,7 miliónů barev, nám nová 10-bitová technologie přináší celkové množství 1 miliardy barev!

Společnost EIZO začala novou technologii implementovat do všech nových modelů grafických a kalibrovatelných monitorů. V oblasti grafiky/fotografie je nejnovějším dostupným přírůstkem EIZO CG223W a SX2262W.

Stejně tak i množství grafických karet umožnujících zobrazení 10-bit na kanál neustále vzrůstá a podporují jej karty obou hlavních výrobců - tedy NVIDIE i ATI.

Bohužel zatímco hardware už máme, vývojáři softwaru nám trochu zaspali, nejprve podpora nebyla přítomna ani v novém Photoshopu CS5, a až během Dubna 2010 společnost ADOBE oznámila, že 30-bit zobrazení funguje na vybraných grafických kartách. Od Photoshopu CS4 totiž zobrazovaní probíhá skrze OpenGL, tedy přímo přes grafickou kartu, takže stačilo dodatečně zapracovat na patřičných knihovnách. Jeden z návodů jak 30-bit zobrazení aktivovat najdete na stránkách společnosti ATI, je samozřejmě nutné vlastnit patřičné vybavení.

Také mezi prohlížeči fotografií již nějaké zástupce máme - například Fast Picture Viewer.

Budeme si tedy ještě muset počkat, než se nový standart pevně usadí a podpora ze strany softwaru se rozroste, ale určitě již teď je na co se těšit, kvalitativní nárůst zobrazování bude velký. Veškeré převody výstupního signálu se budou odehrávat na místo stávajících 256 urovní rovnou ve 1024 úrovních na kanál a můžeme tedy očekávat významný posun u zobrazování všech jemných přechodů, především u ČB fotografie, kde se dnes téměř vždy potýkáme s hrubším rozkladem a různě barevnými nádechy v jednotlivých ůrovních.

1 komentář:

Seznam štítků ze všech příspěvků:

Staňte se našimi fanoušky: