čtvrtek 22. dubna 2010

Příprava dat pro tisk

Správnou přípravu dat pro tisk rozhodně nelze podceňovat. Zaměříme se na to, co s graficky upravenou fotkou, kterou nám chcete poslat k tisku.

Jak nastavit rozměry, okraje, převzorkování:
  • Nastavení rozměru (obr.A) slouží hlavně pro vaši představu o výsledné velikosti fotografie. Doma nezapomeňte zaškrtnout "zachovat poměr stran", aby nedošlo k deformaci fotografie. Rozlišení (resolution) pro výslednou velikost by nemělo být pod 100dpi/ppi. Rozměr samozřejmě můžeme určit a proporčně změnit u nás.
  • Pokud k fotce plánujete doplnit okraje, a jsou bílé a symetrické, nemusíte je přidávat, zvětší se velikost souboru - stáčí nám říct velikost před tiskem a my okraje přidáme.
  • Mají-li být okraje barevné či asymetrické (např.: chcete větší okraj dole, obr.B), můžete si je přidat sami. Doporučuji to dělat až po ostaních úpravách a okraje dát do samostatné vrstvy pod fotku.
  • Převzorkování je ideální nechat na nás, umíme to lépe než Photoshop, navíc po každém převzorkování fotografii ještě mírně doostříme. Vyjímkou jsou fotografie s výrazným šumem nebo zrnem. Zde je třeba převzorkování nejprve vyzkoušet. Může dojít k destrukci šumu nebo jeho přepočtení do pravidelných obrazců, což působí rušivě.


Jak vybrat formát pro uložení:

Dokážeme zpracovat všechny běžné formáty, ale některé máme zkrátka radši.
  • JPEG - formát typu "Jednou a dost!". Jde o ztrátovou kompresi, která při každém uložení znovu komprimuje (zmenšuje), a tím poškozuje obsažená data. Jedinou výhodou je malá velikost výsledného souboru. Obvykle jej odešlete e-mailem.
  • TIFF - univerzální formát, který interně umožňuje použití několika typů komprese (většina z nich je bezztrátová!) Podporuje ukládání vrstev a 16-bit barevnou hloubku. Jedinou nevýhodou je několikanásobně větší velikost souboru ve srovnání s JPEGem. Přijímáme například přes Úschovnu.cz. 
  • PSD - nativní formát programu Photoshop. Umí ukládat všechny pokročilé funkce tohoto programu, ale často není kompatibilní s jinými programy včetně starších verzí Photoshopu. 
  • BMP - "Windows bitmap" nepodporuje ukládání ICC profilů, pevně interpretuje profil sRGB, z tohoto důvodu ho nemáme rádi.
  • DNG - "Digital negative" - označení pro surová data z digitálních zrcadlovek. Označení se různí podle výrobce: Nikon-NEF, Canon-RAW, Olympus-ORF, Pentax-PEF, Adobe-DNG. Tato data je potřeba před použitím "vyvolat" a po "vyvolání" uložit do některého z běžných formátů. Originální RAW přineste osobně jako zálohu pro případ úprav.
Vkládání ICC profilu barevného prostoru, ve kterém fotografie vznikala:
  • Při ukládání fotografie se ujistěte, že do snímku vkládáte příslušný ICC profil.
  • Pokud v datech ICC profil uložený není, uvidíme to, co byste viděli vy, kdybyste uprostřed práce sundali sluneční brýle. Fotka může po výstupu vypadat úplně jinak, než jste si představovali. 


RGB nebo CMYK?
  • Data mějte raději ve formátu RGB, lze z něj vytisknout větší množství barev než z formátu CMYK.
  • Moderní fotografické tiskárny používají při tisku 6 a více barev - základem je sice CMYK (azurová, purpurová, žlutá, černá), ale bývá doplněn o světlejší odstíny azurové a purpurové, případně o další barvy (oranžová, zelená, červená).
    Nevíte-li si rady, rádi Vaše dotazy zodpovíme e-mailem či telefonicky

    Žádné komentáře:

    Seznam štítků ze všech příspěvků:

    Staňte se našimi fanoušky: