středa 25. listopadu 2009

Problematika tisku na tiskárně Canon PIXMA Pro9500

Tento článek vznikl na základě emailové komunikace s jedním zákazníkem, který potřeboval poradit s tiskovým výstupem na sve domácí fotografické tiskárně Canon PIXMA Pro9500.

Dotaz

Mám inkoustovou tiskárnu Canon Pixma Pro 9500 a k tisku používám Easy Photo Print Pro implementovaný do Photoshopu. Zde jsou předinstalovány určité základní ICC profily pro papíry Canon (používám Canon Photo Paper Plus Glossy II). V současné době nemám možnost editace snímků (tiskárnu mám připojenou pouze k notebooku bez monitoru, jen ze základním displejem notobooku). Nicméně mám fotografii, kterou používám jako vzorovou. Nechal jsem ji vytisknout v profesionálním fotostudiu a požádal jsem je aby fotografii nijak neupravovali, jen vytiskli tak, jak jsem ji přinesl. Výsledek byl (pro mě - amatéra) perfektní. Totéž jsem zkusil se svou tiskárnou - s použitím předinstalovaného ICC profilu pro daný papír - a výsledek je špatný. Barvy nejsou věrné a především stupně šedi se téměř slily v jednolitou tmavou plochu.

Můj dotaz je tedy - je třeba vytvořit ICC profil pro každou jednotlivou tiskárnu a každý typ papíru, na který chci tisknout? Nebo může být chyba v tiskárně? Je vůbec možné vytvořit samostatný profil jen pro tiskárnu, bez znalosti, jaký monitor budu později používat? Pokud ano, je tento profil potom použitelný (je možné jej zkombinovat) s ICC profilem pro monitor?

Kolik stojí vytvoření tohoto profilu? Bylo by možné přivézt vše k Vám a spojit tiskovou konzultaci s vytvořením potřebných profilů? Samozřejmě čas od času se do ČR dostanu, jen je těžké to skloubit přesně s datem konání vhodného kursu.

Odpověď

Nejprve trochu teorie pro správné pochopení celého problému. Viz Správa barev - základy

Ve vašem případě budete řešit dva odlišné vztahy - vztah počítač (data/grafický editor) a tiskárna a potom zvlášť vztah počítač a monitor.

Pokud budete mít tiskárnu správně nastavenou, tak s kvalitním ICC profilem budete tisknout data nejlépe jak to jde, bez ohledu na to co vidíte na monitoru. Bude vám hrozit jedině to, že na špatně nastaveném monitoru data upravíte špatně a tím pádem bude špatný i tisk.

Pokud si dobře seřídíte monitor(vyvážení bílé, gradace, jas ) - vzhledem k tisku na vaší tiskárně máte již v podstatě vyhráno, a tisky se budou odlišovat od předlohy na monitoru jen v barvách, které monitor umí zobrazit, ale tiskárna je neumí namíchat (barevný gamut namíchatelný z 10ti barev je jiný než gamut většiny monitorů - zejména v sytých barvách).

Na vaší tiskárně nemáte jinou možnost (nepočítám li možnost hrubé korekce barev v Easy Photo Printu) než použít ICC profily pro daný materiál i tiskárnu od výrobce a nebo si nechat změřit za extra peníze vlastní.

1. Použití ICC profilu od výrobce
Pro každý typ papíru a každou tiskárnu je jiný ICC o to by se měl starat tiskový software kde v sekci ovládání barev je možné zapnout ICC management a u tiskáren canon jej nechat v rezimu "auto" (kvůli tomu, že icc profily mají jiné názvy než označení papiru, nemůžete si
tedy ručně s jistotou vybrat ten správný). Zde je potřeba si uvědomit, že výrobce věnuje jinou pozornost/přesnost u tiskárny za 20 tisic a jinou u plotru za 100 tisíc korun.

V tomto případě bych doporučoval použít jiný (lepší) papír, ke kterému by mohl být icc profil od výrobce lépe připravený (zkuste třeba ten nejlepší "platinum pro") a jistě uvidíte rozdíl. Rozhodně nepoužívejte papíry jiných výrobců a do tiskárny dejte originální inkoust!

2. Tvorba vlastních ICC profilů
Bez nákupu drahého vybavení si je nemůžete nijak vyrobit sám, budete se muset obrátit na specializované místo - z cenově dostupných bych volil asi toto - http://www.digitalmaster.cz/ICC-RGB.php Sice jsem je ještě nezkoušel, ale z dostupných informací vypadají seriozně (nebo zkuste sehnat někoho v zahraničí). U nás v Obrázkárně to jako službu nenabízíme, děláme si je pouze pro vlastní potřebu na zapůjčeném vybavení.

Snad vám toto bude stačit, přeji hodně pevných nervů a věřím, že se s tím poperete a zvítězíte :)

Žádné komentáře:

Seznam štítků ze všech příspěvků:

Staňte se našimi fanoušky: